22071750

De kjente lysrørene som har vært i bruk i mange tiår, blir nå forbudt å bruke

RoHS Direktivet (Restrictions of Hazardous Substances) har startet utfasingen av disse lyskildene for å begrense bruken av kvikksølv. – Kvikksølv er svært skadelig for helse og miljø, og har lenge vært forbudt i en rekke elektriske produkter, også i mange lyskilder. Noen kvikksølvholdige lysrør og sparepærer har imidlertid vært unntatt fra forbudet fordi det har manglet alternative lysrør, skriver Miljødirektoratet i forbindelse med den varslede utfasingen.

Det er ikke lengre mangel på gode alternativer slik at forbudet nå kan tre i kraft på alle lyskildene og erstattes av gode led alternativer.

 

Foto: Illustrasjonsfoto Lyskultur

Disse lyskildene forsvinner

Utfasingen vil skje gradvis!

Fra februar 2023 blir det forbudt å produsere og importere lysrør i ringform, samt kompaktlysrør med «plug-in»-sokkel. Såkalte T5- og T8-lysstoffrør, som er den vanligste typen mange har i taket på kontoret, skolen, eller over kjøkkenbenken, blir forbudt fra august.

De siste produktene som forsvinner er halogenstifter, kjent som G4, GY6, 35 eller G9, som blant annet sitter i små bordlamper og lignende og forsvinner i september.

 

25. FEBRUAR 2023

Forbud mot produksjon og import av alle lysrør i ringform T5 og T9 og alle kompaktlysrør med plug-in-sokkel.

25. AUGUST 2023

Forbud mot produksjon og import av alle T5- og T8-lysrør.

1. SEPTEMBER 2023

Forbud mot produksjon og import av alle halogenstifter G4, GY6.35, G9

Eneergibesparende = penger spart!

Lyskultur, som er et kompetansenettverk for lys og belysning, skriver dette i en pressemelding:  – Utskifting av disse lyskildene vil gi en positiv dobbel effekt med tanke på miljø og bærekraft, da utskiftning også betyr energisparing på opp mot 40-60 prosent på belysningen. Med tanke på dagens strømpriser er dette en investering som vil ha kortere nedbetalingstid enn noen gang før. Med lysstyring som automatikk og sensorer vil strømforbruket kunne reduseres ytterligere 20-30 prosent, opplyser de videre, og påpeker at utskifting av eldre lysarmaturer også vil gi økt brannsikkerhet.

 

Hvilke tiltak bør gjøres?

Dersom du har et lysanlegg med tradisjonelle lysstoffrør (T8 eller T5) som fases ut det kommende året finnes det flere enkle og andre mer omfattende tiltak man kan gjøre. Det viktigste i første omgang er at du får en komplett oversikt over lysanlegg, lyskilder og strømforbruk. Dette kan vi utarbeide sammen med deg. Deretter kan vi lage en fremtidsrettet belysningsplan slik at du får en god, riktig og energieffektiv belysning i årene som kommer. Strømintensive bedrifter vil trolig være berettiget Enova støtte ved oppgradering av lysanlegget til energieffektive LED armaturer.

 

 

 

Har du behov for å skifte belysningen grunnet de nye forbudene?

Ta kontakt med oss for en hyggelig befaring.

"

Kontakt oss

Er du i tvil på hva du trenger assistanse til? Ta kontakt med oss og fortell oss litt om hva du trenger hjelp til å utføre. 

7 + 5 =